Memur-Sen, 4/C’li personelin 4/B statüsüne geçiÅŸine iliÅŸkin yasal ve idari düzenlemelerin içeriÄŸinde; olması gerekeni saÄŸlamaktan uzak, haklı beklentileri karşılamayan, eÅŸitlik ve adalet noktasında haklı itirazlara gerekçe oluÅŸturan ve giderilmesi gereken aksaklıklara/haksızlıklara neden olan hükümler yönüyle ivedilikle deÄŸiÅŸiklik yapılması ve bu kapsamdaki personelin haklı beklentilerinin tam olarak karşılanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazılı talepte bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Memur-Sen Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel BaÅŸkanı Hacı Bayram Tonbul, “Siyasi irade ve kamu yönetimi, 4/C statüsünün gerçekten tarih olmasını saÄŸlayacak ve bu kapsamdaki arkadaÅŸlarımızı “kamu personel sisteminin üvey evladı” olmaktan bütünüyle kurtaracak fırsatı ne yazık ki tam olarak kullanamadı. Biz, 4/C statüsünün gerçekten tarih olmasını saÄŸlayacak ve geçici personelin tam anlamıyla 4/B geçiÅŸini mümkün kılacak sonuç için bazı adımlar atılması, ilgili düzenlemelerde deÄŸiÅŸiklikler yapılması gerektiÄŸi konusunda kesin bir kanaate sahibiz” dedi.
“Aynı statüde farklı maaÅŸ, farklı unvan, farklı hak ve sorumlulukların hem idari hem de hukuki açıdan kabul edilemez olduÄŸunu” ifade eden Genel BaÅŸkan Tonbul, “Yapılan düzenleme ve deÄŸiÅŸikliklerle bazı konularla ilgili olarak bir anlamda “sözleÅŸmeli 4/C’li” pozisyonunun üretilmesinden biz de teÅŸkilatımızda ve nihayet geçiÅŸi yapılan arkadaÅŸlarımızda rahatsız. Bu yönüyle hem ilgili Bakanlar Kurulu Kararları hem de 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi gözden ve elden geçirilmeli diyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Kamu personel sisteminde kadrolu ve güvenceli istihdamın tek model olması gerektiÄŸini vurgulayan Tonbul, “4/C’den 4/B’ye geçiÅŸ yapanların mutlu ve umutlu olması saÄŸlayacak adımlar için gereken zamanın e katlanılacak maliyetin, sorunun varlığıyla kaybedilecek zaman ve katlanılacak sosyal maliyet karşısında devede kulak hükmünde dahi deÄŸildir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yaptığımız baÅŸvuru, sahanın tespitlerini, tepkilerini ve bunlar üzerinden oluÅŸturduÄŸumuz teklifleri içeriyor. Bakanlar Kurulu kararlarının yürürlüÄŸe girmesinden itibaren yaptığımız deÄŸerlendirmelerin, sahadan ve teÅŸkilatımızdan aldığımız geri dönütlerin özeti; “doÄŸru karar, yanlış uygulamaya ve düzenlemeye kurban gidiyor” olarak ifade edilebilir. 4/B statüsüne geçiÅŸ kavramıyla bir arada deÄŸerlendirilmesi mümkün olmayan eksikliklerin ve çeliÅŸkilerin varlığı konusunda oluÅŸan mutabakata siyasi iradede kamu idaresi de duyarsız kalmamalıdır.” ÅŸeklindeki beklentilerini ifade etti.
4/C’den 4/B’ye geçiÅŸi yapılan personelin istihdam süresi, ek ödeme oranları, görev unvanları, görevde yükselme ve unvan deÄŸiÅŸikliÄŸi uygulamaları gibi bir çok konu yanında kamu görevlilerinden ve bilhassa geçiÅŸ yaptıkları 4/B statüsündeki personelden farklı olarak “peÅŸin maaÅŸ ödemesi” uygulamasının kapsamının dışında bırakılmak suretiyle eÅŸitsizlik öznesi konumunda kaldığını vurgulayan Tonbul, “BaÅŸvurumuza olumlu cevap verilmesini bekliyor hatta bunun adil ve eÅŸitlikçi yaklaşım açısından zorunlu olduÄŸunu düÅŸünüyoruz.” dedi.
Copyright © 2019 | Enerji Bir-Sen