YürürlüÄŸe girecek olan yeni CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde bazı devlet kurumlarının mevcut yapılarının deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸrayacağı bazılarının ise bölünebileceÄŸi, bunlardan birisinin de DSİ olacağına dair duyumlar üzerine Enerji Bir-Sen konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapmıştır.
16 Nisan 2017 Halk Oylamasının ardından Aziz Türk Milletinin vermiÅŸ olduÄŸu saÄŸduyulu kararla 24 Haziran 2018 CumhurbaÅŸkanlığı ve Milletvekili Seçimi ile Türkiye artık resmen CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemine geçmiÅŸ oldu. 8 Temmuz’da CumhurbaÅŸkanı ve Milletvekillerinin yemin etmelerinin ardından açıklanması beklenen yeni kabine ile birlikte sayısı 16’ya düÅŸürülen bakanlıkların yeni hükümet sistemi ile nasıl çalışacağı ve baÄŸlı kuruluÅŸların kapatılan veya birleÅŸtirilen bakanlıkların yeni durumundan nasıl etkileneceÄŸi kamu kesiminde büyük merak konusu olmuÅŸ durumda.
Yeni hükümet sisteminin BaÅŸbakanlık baÅŸta olmak üzere bakanlıklara baÄŸlı 50’den fazla kurumun idare ÅŸeklini ve çalışma biçimini etkilemesi beklenmekte. BaÄŸlı kuruluÅŸlar içerisinde göze çarpan kurumlardan birisi de Devlet Su İşleri Genel MüdürlüÄŸü (DSİ). DSİ kurulduÄŸu günden beri oldukça geniÅŸ olan çalışma alanı içerisinde hidroelektrik santrali, baraj, gölet, ıslah ve taÅŸkın koruma çalışmaları zirai sulama ve içme suyu tedariki gibi Türkiye ekonomisi ve coÄŸrafyası için kritik öneme sahip hizmetler saÄŸlamaktadır. GeniÅŸ hizmet yelpazesi ile yeni hükümet sistemi içerisinde nasıl bir çalışma yapısına dönüÅŸtürüleceÄŸi tartışılan DSİ’nin bakanlık deÄŸiÅŸtirmesi konusu da belirsizliÄŸini koruyan baÅŸlıklar arasında. Tartışılan konular arasında en önemli baÅŸlık ise kurumun hangi bakanlığa geçerse geçsin bölünmeye uÄŸramadan bir bütün halinde, sistematik yapısı zedelenmeden geçirilmesidir.
DSİ, Dev Projelerin Altında İmzası Olan Bir Kurumdur
Atatürk Barajı, Ermenek Barajı, Deriner Barajı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçme Suyu Projesi, GüneydoÄŸu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP), DoÄŸu Karadeniz Projesi (DOKAP) gibi bölge ve ülke ekonomisine, coÄŸrafyasına katkı saÄŸlayan dev projelerde büyük katkısı olan DSİ, 2017 yılında Dünyada son yüzyılın en önemli kuraklıklarından birisi yaÅŸanmasına raÄŸmen özellikle ülkemizin DoÄŸu ve GüneydoÄŸu kesimlerinde yaÅŸanan ÅŸiddetli kuraklığı bölge insanına, tarımına ve sanayisine yansıtmadan çözmüÅŸtür. DSİ’nin bu baÅŸarısının altında tamamlayıcı nitelikte birbirine baÄŸlı olarak çalışan birimlerinin etkin koordinasyonu yatmaktadır. Farklı kesimlerden uzmanların görüÅŸlerine göre, bölünme ihtimali uzun yıllar sonucu elde edilmiÅŸ kurumsal bilgi birikiminin ve deneyimin neticesi olan birimler arası koordinasyonu bozulmasına ve ulusal boyuttaki projelerin, birinci ve ikinci dereceden hizmetlerin ciddi manada yavaÅŸlamasına, aksamasına hatta tamamen durmasına neden olacaktır.
CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi Devlete Güç ve Hız Kazandıracaktır
CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemi ile birlikte devletin bürokratik karmaÅŸadan, gereksiz sekretarya ve mali yükten kurtularak daha hızlı ve etkin hizmet edebilmesi hedeflenirken DSİ ve benzer kriterdeki kurumların bölünmesi yeni hükümet sisteminin ruhuyla ters düÅŸecektir.
Bu doÄŸrultuda Enerji Bir-Sen, ülkesinin ve baÅŸta üyeleri olmak üzere tüm kamu görevlilerinin hak ve menfaatleri doÄŸrultusunda kamu hizmetlerinin bölünmesinden deÄŸil, birleÅŸtirilerek daha güçlü ve etkin bir deÄŸerde yürütülmesinden yana olduÄŸunu bildirir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Copyright © 2019 | Enerji Bir-Sen