Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülüp kabul edilen 4/B statüsündeki Sözleşmeli Personellerle ilgili olarak, sözleşme sürelerinin 4+2’den 3+1’e düşürülmesine yönelik yasa, çalışanlar arasında yeni bir huzursuzluğa sebep olmuştur.
Yalnızca eğitim, sağlık ve diyanet personelinin yasa kapsamına alınmasının TBMM Genel Kurulunda yasalaşması, diğer kamu görevlilerinin kapsam dışı bırakılması çalışanlara faydadan çok zarar verecektir. Hayata geçirilmek istenen yasa ilk etapta kamu çalışanları tarafından sevinçle karşılansa da kapsam olarak eksik ve yetersiz kalması, kapsam dışı bırakılan hizmet kollarında yeni bir mağduriyetler oluşturacaktır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu temel bir yasa olup bu yasanın altında teşkilat kanunlarının içerisine maddeler ekleyerek farklı memur statülerinin oluşturulması, kanunun bazı kurumlarda çalışanların lehine, bazı kurumlarda ise aleyhine işlemesi durumunu ortaya çıkarmıştır.
Farklı hizmet kolları arasında negatif bir ayrımın yapılması mevcut personelin mağduriyetini devam ettireceği gibi, gelecekte bu alanlarda istihdam edilecek nitelikli personel bulunamaması gibi sonuçlar da doğuracaktır.
Enerji Bir-Sen olarak bu durumun adalet, eşitlik ve temel insan hakları noktasında eksik ve hatalı olduğunu ifade ediyor, yasanın Meclis Genel Kurulunda görüşülürken akılcı ve faydacı bir çerçevede yaklaşılması gerektiğinin altını çiziyoruz.
Talebimiz; yasaların, özellikle de kamu görevlilerinin menfaatine olan olumlu gelişmelerin herhangi bir ayrıştırıcı bir ayrıma tabi tutulmadan eşit olarak uygulanması ve kamuda görev yapan herkesi kapsayan bir kadrolu çalışma sisteminin oluşturulmasıdır.
Copyright © 2019 | Enerji Bir-Sen