Siyaset Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları(SETA) Vakfı tarafından düzenlenen “Enerji Arz GüvenliÄŸi ve Güney Gaz Koridoru” baÅŸlıklı analizin tanıtım paneli Ankara’da yapıldı.
SETA Genel Merkezinde gerçekleÅŸtirilen panele Memur-Sen Genel BaÅŸkan Yardımcısı Enerji Bir-Sen Genel BaÅŸkanı Hacı Bayram Tonbul, Enerji Bir-Sen Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet DoÄŸan, Memur-Sen BaÅŸkan Danışmanı Åžahin Ali Åžen ve ilgili kuruluÅŸların temsilcileri katıldı.Panelin açılış konuÅŸmasını SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran yaptı. Raporun sunumunu ve panelin moderatörlüÄŸünü ise SETA Vakfı’ndan Erdal Tanas yaptı. Panelistler ise; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BP Türkiye CEO’su Bud Fackrell, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan MüderrisoÄŸlu oldu.
Siyaset Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlediÄŸi "Enerji Arz GüvenliÄŸi ve Güney Gaz Koridoru" panelde konuÅŸan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan doÄŸalgaz konusunda indirim talebinde bulunduklarını söyledi.
‘’Rusya’dan İndirim Talebinde Bulunduk’’
"Moskova'daki toplantı ve görüÅŸmelerimiz önemliydi. Orada biz bu talebi Rusya tarafına ilettik. Fiyat indirimi istediÄŸimizi ve bunun, kontrat ve anlaÅŸmalarla bu revizyonun, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1 Ocak 2015 itibarıyla hakkı olduÄŸunu ve konuyla alakalı hazırlık yapmalarını kendilerinden istedik. Tabii ki doÄŸalgaz ve ham petrol fiyatlarının düÅŸmesi, tüketici ülkemiz için iyi haberdir ve enerji ile alakalı giderlerimizi düÅŸürecek bir kalemdir ama biz birtakım düzenlemelere raÄŸmen BOTAÅž ve ilgili kurum ve kuruluÅŸların hâlâ eksi yazdığını biliyoruz. Biz maliyetlerimizin daha altında sattığımız bir doÄŸalgazdan bahsediyoruz. Öncelikle kurumlarımızın zararının telafi edilmesi söz konusudur. Bunlar telafi edilmeden diÄŸer bir iÅŸleme gitmemiz, ülkemize yapılan bir haksızlık olur. İndirim miktarlarını görmeden, piyasaya ne kadar, nasıl yansıyacaktır; söylememiz doÄŸru olmaz. BildiÄŸim hâlâ kurumlarımızın bu manada zarar ettiÄŸidir."
"23. tanker yüklendi"
Bakan Taner Yıldız, Irak'tan petrol akışıyla ilgili bir soru üzerine ise 14 Ekim Salı günü itibariyle Türkiye'den 23. tankere 17,3 milyon varillik petrol yüklendiÄŸini söyledi.
Gelirin kademeli olarak Halkbank'a geldiÄŸini belirten Yıldız, "Bu, Irak'ın kendi normalleÅŸmesini hızlandıracak ve günlük yaklaşık 100 bin variller civarındayken iki hafta önce 180 bin varillere, bu hafta başından itibaren de 240 bin varillere çıktığını söylemem lazım. Bu boru hattının kapasitesi 1,5 milyon varildir. Bu hattan ne kadar petrol geçerse, o kadar daha çok Irak normalleÅŸmiÅŸ olacak" diye konuÅŸtu.
Irak'tan petrol akışının gayet normal bir ÅŸekilde devam ettiÄŸini ve bunun legal olduÄŸunu vurgulayan Yıldız, bunun Irak'ın normalleÅŸmesi için büyük önem taşıdığına dikkati çekti.
"17 Aralık sabahında Bakü'deydim"
Taner Yıldız, 14 Ekim Salı günü TANAP'ın ana hat borularına iliÅŸkin sözleÅŸmelerinin imzalandığını da hatırlatarak, bundan sonraki aÅŸamada iÅŸçilik konusunda ve Türk müteahhitlerin bu projeden iyi pay alacaklarını düÅŸündüÄŸünü söyledi.
21 ilden geçecek TANAP kapsamında farklı et kalınlıklarında ve çaplarda 160 bin borunun döÅŸeneceÄŸini açıklayan Yıldız, tren ve tırlarla 55 bin seferle dört yılda bu boruların döÅŸeneceÄŸini ifade etti.
Bu tür önemli projeleri isteyenler olduÄŸu gibi istemeyenlerin de olduÄŸuna dikkat çeken Yıldız, 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüÅŸvet soruÅŸturmasını hatırlattı.
"Türkiye inÅŸallah her krizden kendi çıkarlarına uygun olarak sıyrılacaktır. 17 Aralık sabahında ben Bakü'de bu projelerin imza töreninde bulundum. Kendim oradaydım ve zihnim buradaydı. EÄŸer 17 Aralık'taki siyasi istikrarı tehdit eden Türkiye'deki unsur olarak baÅŸarılı olsaydı, Bakü'de attığımız imzaların çok fazla bir deÄŸeri, anlamı olmayacaktı.”
Panel, katılımcılar ve basın mensuplarının sorularıyla son buldu.
Copyright © 2019 | Enerji Bir-Sen