28 Şubat’ın Üzerinden 29 Yıl; Vesayetin Üzerinden Milli İrade Geçti

28 Şubat 2026 Cumartesi 14:00:00

28 Şubat; sadece bir askeri darbe değil, aynı zamanda on binlerce öğrencinin eğitim hakkının çalındığı, binlerce kamu görevlisinin soruşturmalarla baskılanıp mesleğinden edildiği, 6 milyon kişinin "Batı Çalışma Grubu" eliyle fişlenerek "sakıncalı" ilan edildiği, dindar insanların cadı avına maruz bırakıldığı, vakıfların derneklerin kapatıldığı, Anadolu sermayesinin çökertildiği ve ekonomimizin hortumlarla ve peşkeşlerle 381 milyar dolar zarara uğratıldığı bir yıkım süreciydi. O karanlık günlerde bir takım sözde sivil toplum kuruluşları darbeye omuz verirken, üniversitelerde kurulan "ikna odaları" adındaki işkencehanelerde başörtülü öğrenciler psikolojik baskılara maruz kalmış, katsayı zulmü ile İmam Hatipli gençlerimizin geleceğine kast edildi.

Bizler, Memur-Sen ailesi olarak, o süreçte "kamusal alan" yalanıyla inanç özgürlüğünü yok sayan 28 Şubat düzenine karşı nasıl "Özgürlük İçin 10 Milyon İmza" diyerek direndiysek, bugün de aynı kararlılıkla milli iradenin yanındayız. Ancak, 29 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu süreçle ilgili tam bir "hesaplaşma” sağlanması, geleceğimiz adına hayati önem taşımaktadır. Darbenin askeri ayağı yargı önünde hesap verse de darbenin sivil ve bürokratik ayağıyla tam manasıyla hesaplaşılmamış olması, vesayetle mücadele açısından ciddi bir eksikliktir. 15 Temmuz süreci bize bu eksikliği ayan beyan ortaya koymuştur.

28 Şubat asla unutulmamalı, unutturulmamalı, yeni nesillere anlatılmalıdır. Nitekim bunun ne kadar önemli olduğu, son zamanlarda 28 Şubat zihniyetiyle hareket eden belli kesimlerin laikliğin ardına gizlenerek okullarımızda düzenlenen Ramazan etkinliklerine karşı laiklik bildirileri yayınlama aymazlığında görülmektedir. Bu kesimler her fırsatta laikliği, inanç özgürlüğünü güvence altına alan bir ilke olmaktan çıkarıp, toplumu dizayn etmenin ve milletin değerlerine, bilhassa İslam’a yönelik nefretin aracı haline getirmektedir. Açıktır ki 28 Şubat’ın aziz milletimiz tarafından tarihin çöp tenekesine atılmış olması, bu kesimlerin heveslerini kursaklarında bırakmıştır. Bilinmelidir ki bu millet bir daha 28 Şubatların yaşanmasına müsaade etmeyecek, 28 Şubat zihniyetine fırsat vermeyecektir.

Farklı zamanlarda hazırladığımız raporlarımızda da vurguladığımız üzere Memur-Sen olarak tekrar ifade ediyoruz ki;

Geleceğimize sahip çıkmak adına 28 Şubat sürecinin sivil ve bürokratik ayağıyla hesaplaşılmalıdır.

28 Şubat’ın bazı mağduriyeti giderilememişler açısından da son bulması için mağduriyetler giderilmeli, haklarına kavuşamamış tek bir kişi bile kalmamalıdır.

Bunu gerçekleştirmek için önerimiz sosyal paydaşların da içinde bulunacağı bir komisyon eliyle, o dönemin gölgede kalmış tüm mağduriyetlerinin tespit edilip tazmin edilmesidir.

Biz, Büyük Memur-Sen ailesi olarak darbeci zihniyeti unutmayacak, unutturmayacak ve "sivil iradeyi" her zaman ve zeminde savunmaya devam edeceğiz. Milli iradeye sahip çıkan, baskılara boyun eğmeyen ve bu uğurda bedel ödemekten geri durmayan, vesayeti direnişiyle ortadan kaldıran aziz milletimizin her bir ferdini selamlıyoruz.

Benzer İçerikler

Tonbul: Teşkilatımız Sendikal Mücadelenin En Büyük Gücüdür
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, sendikal çalışmalar kapsamında İstanbul ve Bolu’da ...
Enerji Bir-Sen Bölge Düzeyinde Kurum Temaslarını Tamamladı
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve beraberindeki Genel Merkez heyeti, Erzurum, Iğdır...
Düzce’de Kurum Çalışanlarıyla Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Enerji Bir-Sen Genel Sekreteri Cemil Şentürk, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Akyıldız ve Düzce İl Baş...
Enerji Bir-Sen’den Ramazan Ayına Özel Mesai Talebi
Enerji Bir-Sen, Ramazan ayında iftar saatlerinin mesai bitimine yakın olmasının çalışanlar üzerinde ...
Teşkilat Eğitim Programı Tamamlandı: Sendikal Mücadelede Bilgi, Bilinç ve Kurumsal Duruş Ön Plana Çıktı
Enerji Bir-Sen Teşkilat Eğitim Programı, sendikal mücadelenin sahadaki gücünü kurumsal kapasite, doğ...
Asrın Felaketi: 6 Şubat Depremleri
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler, milletimizin hafızasında der...
Memur-Sen 81 İlde Alanlarda: Kamuda Ücret Reformu İstiyoruz!
Memur-Sen teşkilatı, 2026 yılının ilk maaş gününde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ve 81 ilde kamu...
4688 Sayılı Kanun Kapsamında Yargı Kararları Sempozyumu Başladı
Memur-Sen ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “4688 Sayılı Kamu Görevl...
Enerji Bir-Sen’den Ankara Üniversitesi’ne Ziyaret
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Akyıldız ve TEKDER Ge...
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AS TV’de Gündemi Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AS TV ekranlar...
Genel Başkan Hacı Bayram Tonbul, SUDETEN 2. Genel Kurulu’na Katıldı
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Enerji Bir-Sen ile Senegal Bağımsız Sendikalar Konf...
Mühendisliğin Geleceği Programında Mühendis Emeği ve Çözüm Önerileri Ele Alındı
5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kapsamında düzenlenen “Ülkemizde Mühendisliğin Geleceği” programında...
Hacı Bayram Tonbul; “Toplu sözleşme biter, mücadele bitmez”
Enerji Bir-Sen Genel Merkezinde Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul’dan Gündeme Dai...
MTA ve ETİ MADEN’in 90. Kuruluş Yıl Dönümü Programı Gerçekleştirildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile ilgili k...
Memur-Sen, Engelli Bireyler Meclis Araştırma Komisyonu Toplantısına Katılım Sağladı
Memur-Sen, engelli bireylerin kamu çalışma hayatında karşılaştığı sorunları ve çözüm önerilerini gün...
Enerji Bir-Sen, Üyelerinin Koruyucu Giyim Hakkı İçin Üç Kuruma Karşı Dava Açtı
Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Birliği Sendikası (Enerji Bir-Sen), 7. Dönem Top...
Örnek Teşkil Eden Hukuki Kazanım
Enerji Bir-Sen’in girişimleriyle, Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde Sınai Mülkiyet Uzmanı olara...
Hukuki Mücadelemiz Sonuç Verdi
Eş Durumu tayin talebinin reddi İdare Mahkemesinden döndü
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı Gerçekleştirildi
“Yeni Bir Toplu Sözleşme Kanunu Artık Kaçınılmazdır”
Genel Başkan Yalçın 8. Dönem Toplu Sözleşme Sürecini Değerlendirdi “Enflasyonun Faturası Yine Memura ve Emekliye Kesilmiştir”
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, uzlaşmazlıkla sonuçlanan 8. Dönem Toplu Sözleşme ve Hakem Kurulu...