4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Çalıştayı Tamamlandı
Çalıştaya, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra: Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, Konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları ile alanında uzman akademisyenler ve hukukçular katıldı.
2010 yılında Memur-Sen’in iradesi ve öncülüğünde uygulamaya konulan ve dönemin şartlarına göre pek çok yeniliği değişikliği beraberinde getiren 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun artık kamu görevlilerinin ve emeklilerinin sorunlarını çözme noktasında yetersiz kaldığı bilinmektedir.
Memur-Sen, 4688 sayılı Kanun’un revize edilmesi ve evrensel ilkelere uyumlu hale getirilmesi için 7. Dönem Toplu Sözleşme’de konuyu “Toplantı Tutanağı” ile kayıt altına almıştı.
Bu itibarla alanında uzman akademisyen ve hukukçuların katılımıyla 4688 sayılı Kanun’un evrensel ilkeler ışığında yeniden ele alınması ve ihtiyacı karşılayacak şekilde revize edilmesine katkı sağlamak, yön vermek amacıyla düzenlenen 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştayda özellikle işçi ve kamu görevlileri sendikaları arasında mevzuattan kaynaklı farklı uygulamaların yol açtığı adaletsizlikler masaya yatırıldı.
Alanında uzman isimlerce, Türkiye’deki kamu görevlileri sendikacılığı mevzuatının dünyadaki örnekleriyle; grev hakkı, örgütlenme özgürlüğü, kapsamı, süresi ve işleyişi başta olmak üzere tüm yönleriyle kıyaslanarak tartışıldığı çalıştayda on ayrı başlıkta rapor sunumu gerçekleşti ve müzakereler yapıldı.
Çalıştay, önümüzdeki günlerde yayımlanacak ve 4688 sayılı Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun tadili için kapsamlı çözüm önerilerini barındıracak bir rapor seti ile de kayıt altına alınacak.