Hükümetin İlk Teklifi Enflasyon Hedefinin Altında Kaldı “Bu Teklifi Kabul Etmemiz Mümkün Değil”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ve dikkatlerin toplandığı 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında ilk teklif beklentilerin altında kaldı. Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerinin altında kalan teklife göre 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9, 2025 yılında ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 teklif edildi.
Toplantının ardından kameralar karşısına geçerek hükümetin ilk teklifini değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, teklifin gerçekçi olmadığını ifade ederek “Kamu İşvereninden beklediğimiz teklif 21 gün sonra beklemediğimiz bir şekilde geldi. Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Merkez Bankası’nın 2024 için enflasyon hedefini yüzde 33’e yükselttiği bir yerde gelen teklif yüzde 23 oldu… Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu açıdan Kamu İşveren Heyeti’ne tavsiyemiz hiç vakit kaybetmeden teklifi revize etmek ve sıkışmış olan zamanı çok daha verimli kullanarak takvimin sonunda mutabakatı mümkün kılacak zemine taşımak için olağanüstü gayret göstermesidir” diye konuştu.
“Her iki yıl için 6’şar aylık teklif geldi, bunu gözden geçirmek gerekir”
Teklif edilen rakamların beklentinin okunamadığı anlamına geldiğini belirten Yalçın, “Ayın 17’sinde ikinci teklif daha sonrasında son teklif için zaman var. Ancak ille de iki teklif getirmek gerekmiyor onun için bir an önce bu teklifi güncellemek lazım. Refah payından söz edilmedi. Biz üçer aylık teklif sunduk çünkü enflasyonist ortamda kamu görevlilerinin alım gücünün kaybolmaması, aldıkları ücretlerin enflasyon karşısında erimemesi için bunun son derece önemli olduğunun altını çizdik. Ancak kamu işvereni her iki yıl için 6’şar aylık teklif getirdi. Bunu gözden geçirmek gerekir” diye konuştu.
“Yeni ve makul bir teklif bekliyoruz”
Memur-Sen’in oransal zam dışında pek çok teklifi ve beklentisi olduğunu vurgulayan Yalçın, işverenin yüzdelik zam dışında bir teklif getirmediğini vurguladı. “Kiralar ilişkin kamu görevlileri insaf sınırını aşan kiralar nedeniyle ciddi anlamda zorlanmakta onun için kira yardımıyla ilgili bir teklifin de gelmesini bekliyorduk” diyen Yalçın “Emeklilerinin ayakta kalma durumlarının olmadığını, bu rakamlarla zorlandıkları, seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımaması nedeniyle oluşturduğu sıkıntıyı ifade ettik. Bununla ilgili cümle bekliyorduk. 21 gün geçti bizim teklifimizi sunduğumuz tarihten bu güne kadar. Tekliflerimizin tasnif süreci, ön müzakere ile müzakere sürecinin birleştiği etkin bir dinleme süreci dahil hepsi gerçekleşti. Onun için bu teklifi çalışmak için yeterli zaman vardı. Bayram ikramiyesinden tutun da diğer sosyal haklara ilişkin cümle kurulabilirdi ancak kurulmadı. 1. Dereceye yükselmiş tüm kamu görevlilerine verilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim öncesi kurduğu cümle takvim olarak kurulabilirdi. Yine kamuda bazı grupların sosyal haklarına ve ücretlerine ilişkin yaşanan sıkıntı tüm Türkiye’nin malumu. Akademisyenlerden mühendislere şube müdürlerinden şeflere kadar herkesin ücret skalasındaki bozulmadan kaynaklı stresin yükseldiği, gelir dağılımında adalet çağrımızı her seferinde yinelediğimiz bir süreçte bunlara dair de bir teklif gelebilirdi. Henüz gelmiş değil” şeklinde konuştu.
“Kamu görevlileri olarak tam müzakere istiyoruz”
Müzakere sürecinin son haftaya bırakıldığını belirten ve zamanın sıkışıklığına vurgu yapan Yalçın, “Hizmet koluna ilişkin tekliflerimizi tüm boyutlarıyla kamu işveren heyetine ifade ettik. Kamu İşveren heyeti hizmet koluna ilişkin teklifleri de getirebilirdi bunlar sona bırakıldı. Onun için bunlar çok hızlı değerlendirilmeli ve masa hiç ara vermeksizin çalışmalıdır. Çünkü az önce Sayın Bakan da ifade etti; 967 teklif şu an masada müzakereyi bekliyor. Bizler de tam müzakere istiyoruz. Zamanı çok verimli bir şekilde kullanmak zorundayız” diye konuştu.
Gelen teklifin çok yeterli olmadığını, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin 10 puan altında bir rakamla masaya gelinmesini doğru bulmadığını söyleyen Yalçın, teklifin güncellenmesi gerektiğini ifade etti.