İstiklal Marşı Milletimizin Yeniden Şahlanışının Beyannamesidir

11 Mart 2022 Cuma 11:00:00

İstiklal Marşı, Birinci İnönü Muharebesi’nin kazanıldığı, İkinci İnönü için geri sayıma geçildiği bir zaman diliminde şairin kalbinden süzülmüştür. Sakarya Zaferi’ne altı ay, Büyük Taarruz’a ise daha bir buçuk yıl vardır. Vatan topraklarının dört bir yanının işgal altında olduğu, zaman zaman umutsuzluk ikliminin yeşertildiği ve emperyalistlerle mücadele edildiği zor koşullarda Akif milletin karşısına “Korkma!” diye çıkmış, “sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısraıyla adeta varoluş mücadelesinin fitilini ateşlemiştir. Umudu ve ümidi bu büyük milletin kalbine ekmiştir. Nitekim İstiklal Marşı’nın kabulünden sonra Sakarya’da kazanılan zafer, Büyük Taarruz ile perçinlemiştir. Vatan toprakları da “Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela” olan düşmandan temizlenmiştir. 

İstiklal Marşı’nın yazılma süreci, kabulü ve şairinin kimliğine dikkat çekmeliyiz. Yeni bir devletin doğum sancılarının yaşandığı, milletin geçmişini, içinde bulunduğu durumu ve gelecek ufkunu ortaya koyacak bir marşın yazılmasına ihtiyaç vardır. Marş için bir yarışma düzenlenmesine karar verilir. Yarışmaya dönemin tanınan asker, vekil, şair ve ilim erbabı 724 şiirle katılır; ancak hiçbiri milletin marşı olmaya layık görülmez. Devreye Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver girer ve Mehmet Akif’in marşı yazmasında ısrar eder. Hamdullah Suphi’nin ısrarlı davetini kabul eden Mehmet Akif, on kıtadan oluşan şiiri Tacettin Dergâhı’nda kaleme alır. Şiir, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM’de Maarif Vekili tarafından okunur. Oturumun Başkanı Mustafa Kemal Paşa’dır. Şiir mısra mısra okundukça Meclis’teki coşku, azim, kararlılık ve inanç had safhaya ulaşır. Alkışlar ve gözyaşları eşliğinde okunan şiir, İstiklal Marşı olarak kabul edilir. Mehmet Akif davetle katıldığı yarışmanın 500 liralık büyük ödülünü kabul etmez; ödülü Darülmesai Vakfı’na bağışlar. Böylece kadınlara ve çocuklara meslek öğretilmesine, cepheye üniforma dikilmesine katkıda bulunur. Çünkü vakıf, cephedeki askere elbise diken, hakkı istiklal olan ve Hakk’a tapan bu milletin askerine yardımcı olur.   

Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’na yaklaşımı karşısında sarsılmamak mümkün değildir: “O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. Bin bir facia karşısında bunalan ruhların, ıstıraplar içinde kurtuluş dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz. Onu ben de yazamam. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. Benim milletime en kıymetli hediyemdir.” Bu ifadeler, bu milletin irfanının, yüksek ahlakının ve hürriyet aşkının şahs-ı manevisidir. Bu anlayışın sahihliğini İstiklal Marşı’nı Safahat’a almayarak gösteren Mehmet Akif; imanı, ahlaklı hayatı, mert ve sarsılmaz karakteri ile örnek bir şahsiyet oldu ve Asım’ın neslinden haberler verdi. Akif’in inşa ettiği o nesil dünyanın umudu, insanlığın son adası, zulme uğrayanların ve güçsüzlerin hamisi olmaya bugün de devam ediyor. Karşılaştığı zorluklara, sıkıntılara, belalara ve endişelere karşı Asım’ın nesline, bu aziz millete Mehmet Akif’in hediyesiyle sesleniyoruz: Korkma! 

“Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal” ifadesiyle bağımsızlık ve hürriyet aşkını bugüne ve geleceğe taşıyan, karşı karşıya kaldığımız her badireden “Korkma!” nidasıyla bizi kendimize getiren Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u sevgi, hürmet ve minnetle anıyoruz. İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yılında Millî Mücadele’nin muzaffer komutan ve askerlerini bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle yad ediyoruz.

Benzer İçerikler

Hak, Emek ve Özgürlük Mücadelesinin Öncüsü Enerji Bir-Sen 30 Yaşında!
Enerji, Sanayi ve Madencilik hizmet kolu çalışanlarımızın ekonomik, sosyal, mesleki hak ve menfaatle...
Sendikal İş Birliği Protokolleri İmzalandı
Enerji Bir-Sen ve Batı Afrika Ülkeleri arasında imzalanan sendikal iş birliği protokolü töreni Enerj...
Kamu Personel Rejimi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle Uyumlu Hale Getirilmelidir
Memur-Sen’in akademik-sendikal müktesebat ve 4688 sayılı Kanun değişikliği teklifi ile uyumlu olarak...
Teknolojinin Her Alanında Güçlü ve Büyük Türkiye Hedefi
Enerji Bir-Sen’in Ankara OSTİM Teknik Üniversitesi ve TEKDER iş birliğiyle düzenlediği “Milli Teknol...
Toplu Sözleşme Hükümlerini Uygulamak Bürokratik Mekanizmanın Bir Tercihi Değil Yükümlülüğüdür
Enerji Bir-Sen’in ilk kazanımlarından olan, 2012 yılından bu yana 7 Toplu Sözleşme döneminde fiilen ...
28’inci Yılında 28 Şubat’ın Bütün Mağduriyetleri Giderilmelidir
Arkasına emperyalist güçleri alarak toplumumuzun inancına; değerlerine, siyasi yapısına, eğitimine, ...
Ortak Hedefler Doğrultusunda İlk Günden Bugüne Sahada ve Masada Etkinliğimizi Hep Birlikte Güçlendiriyoruz
Toplu Sözleşme başta olmak üzere birçok gündem başlığının görüşüldüğü Enerji Bir-Sen Ankara Şubeleri...
Ayrıcalıkların Dünyası: Memur-Sen Avantaj
Üyelerine on binlerce marka ve üründe avantajlı indirim fırsatları sunan Memur-Sen Avantaj uygulamas...
Asrın Felaketi: Unutmadık, unutmayacağız…
Kahramanmaraş’ta art arda meydana gelen iki depremde; 120 bin kilometre karelik alanda 11 ilimiz, 12...
DSİ Görevde Yükselme Sınavı Gerçekleştirildi
Kurum İdari Kurulunda Enerji Bir-Sen’nin talebi olan Görevde Yükselme Sınavı 1 Şubat 2025 Cumartesi ...
Gazze Halkının Zaferini Selamlıyoruz
ABD destekli Siyonist İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze’de başlattığı soykırımda bütün dünyanın gö...
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Yargı Kararları ve Hukuki Tartışmalar Sempozyumu Tamamlandı
Memur-Sen ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği 4688 Sayılı Kamu G...
Hacı Bayram Tonbul KRT ve Halk TV’nin Konuğu Oldu: “Mücadelemiz Devam Edecek”
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, KRT ve Halk TV...
Memur-Sen Hazine ve Maliye Bakanlığı Önünde Buluştu
Memur-Sen, kamu görevlilerine verilen yüzde 11,54’lük zammı protesto etmek amacıyla Hazine ve Maliye...
Memur-Sen Heyetinden Bakan Işıkhan’a “Refah Payı” Ziyareti
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkan...
Tonbul: Açıklanan Veriler Pazar Enflasyonunu Yansıtmıyor
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Bloomberg HT’n...
“Gelirde Adalet İçin Refah Payı İstiyoruz”
Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Memur-Sen Genel Başkanı Al...
Memur-Sen’den Mustafa Elitaş ve Efkan Ala’ya Ziyaret
Memur-Sen Heyeti Ak Parti Genel Başkan Vekilleri Mustafa Elitaş ve Efkan Ala ile görüştü. Görüşmeler...
Enerji Bir-Sen’den, Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’e Ziyaret
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız’la birlikte Ak...
Memur-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Kıbrıs’ta Gerçekleştirildi
Memur-Sen Genişletişmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa kentind...