Kamuda İş Barışı Korunmalı, Adalet İlkesi Sorgulatılmamalı
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Kon TV’de Çetin Altan’ın sunuculuğunu yaptığı ‘Ankara Konuşuyor’ adlı canlı yayın programına konuk oldu. Programda konuşan Tonbul, geçtiğimiz günlerde kutlanan 4 Aralık Dünya Madenciler Günü ve 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü'nde madencilik sektörünün ve kendisinin de mensubu olduğu mühendislik mesleğinin önemine vurgu yaptı. Ülke sanayisine ham madde sağlama ve istihdam noktasında madencilik sektörünün kritik bir rol oynadığını belirten Tonbul, bu alandaki çalışanların karşılaştığı insanî ve yasal sorunlara dikkat çekti.
Programın ilerleyen dakikalarında Toplu Sözleşme sürecine değinen Tonbul, 2010-2012 referandumu sonrasında hayata geçen toplu sözleşmenin, 2012'deki ilk toplu sözleşme görüşmelerinde bazı meslek gruplarına imtiyaz ve ücretlerin verilmesi bakımından eksik kaldığını ifade etti. Mevcut durumu değerlendiren Tonbul, BDDK’da yapılmak istenen zamma ilişkin kanun taslağını eleştirerek, üst yönetim mensuplarına yapılmak istenen %300'lük zam teklifinin kamudaki iş barışına ve adalet ilkesine büyük zarar vereceğini öne sürdü.
Kamu çalışanlarının kariyer yollarında yapılmak istenen değişikliklere de değinen Tonbul, özellikle din hizmetlerinde kariyer yapmış olan meslektaşların, görevlerini tamamlayarak (kendi isteklerine bağlı olmak kaydıyla) müfettiş veya kariyer uzmanı olma haklarının kaldırılmasını eleştirdi. Bu durumun diğer meslekleri etkileyeceğini vurgulayan Tonbul, adalet kavramının sorgulatılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Tonbul, kamudaki mühendislerin ve teknik personelin uzun süredir ihmal edildiğini, bu durumun verimsizliğe neden olduğunu belirterek, mühendislik alanındaki başarıların daha fazla takdir edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Asgari ücretin tek seferde verilmesi konusundaki düşüncelerini paylaşan Tonbul, zam taleplerinin ötesinde adalet ve verimliliğin sağlanması için çaba harcanması gerektiğini vurguladı. Mesai ücretlerinin de günün şartlarına uygun olarak gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.
Genel Başkan Tonbul ayrıca Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine de değindi.
Gazze'de iki aydan fazladır devam eden İsrail bombardımanına ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Başkan Tonbul, soykırımın 60 gündür en ağır şekilde devam ettiğine dikkat çekti ve binlerce masumun ve sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.
Gazze’ye saldırılarının başladığı günden bu yana Memur-Sen başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının gündeminin tamamen Gazze ve Filistin meselesi olduğunu belirten Tonbul, bir yazarın, "Bütün dünya işgal altında, Gazze hariç" ifadesini kullanarak dünyanın gerçekleri görmezden geldiğine vurgu yaptı. Tonbul, büyük devletlerin, İsrail ve Siyonizm’in işgali altında oldukları gerçeğini fark etmediklerini söyledi.
Savaş teriminin yaşanan bu durumu doğru bir şekilde tanımlamadığını belirten Tonbul, "Burada iki ordu mu savaşıyor, yoksa bir ordu sivil halkı mı yok etmeye çalışıyor?" sorusunu sormak gerektiğine dikkat çekti. Dünyanın, bebeklerin, çocukların ve kadınların öldürüldüğü bu katliamı, savaş olarak kabul etmemesi gerektiğini belirtti ve Birleşmiş Milletler ile bağlı sağlık örgütlerinin sessiz kalarak tarihi bir katliamı görmezden geldiğini ifade etti.
Tonbul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Dünya beşten büyüktür" sözüne atıfta bulunarak, beş büyük devletin bir araya geldiğini ve bu duruma müdahale seçeneklerini bilinçli olarak görmezden geldiğini söyleyerek, Arap toplumlarının Müslüman kardeşlerinin sesini duyurmak için herhangi bir eylemde bulunmamalarını eleştirdi. Tonbul, Müslümanlık kavramının sorgulanmadığı, yalnızca menfaat odaklı değerlerinin öne çıktığı bir döneme girildiğini ifade etti.