Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı Gerçekleştirildi

30 Eylül 2025 Salı 19:00:00

 Yılın son Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; emeklilik sisteminden Aile Yılı’na, Mühendislik Meslek Kanunu’ndan bayram ikramiyesine kadar birçok konu gündeme getirilirken 4688 sayılı Kanun’un artık mutlaka değişmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın Uluslararası ILC toplantısı nedeniyle yurt dışında olmasından dolayı KPDK toplantısına Memur-Sen’i temsilen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul katıldı.

“KPDK gündemli toplanmalı, karar üretmeli”

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ardından gerçekleştirilen KPDK toplantısının önemine vurgu yapan Tonbul, daha önce alınan “Gündemli toplanma” kararının uygulanmadığını hatırlatarak kurulun karar alma mekanizmasını etkin şekilde işletmesi gerektiğini belirtti. Alt komisyonların kurulmasına rağmen sonuçların ortaya çıkmadığını dile getiren Hacı Bayram Tonbul, “KPDK yılda iki kez toplanmaktan öteye geçemiyor. Kurulun atıl kapasitede kalması yerine, karar alıcı hale getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“4688 sayılı Kanun ömrünü tamamladı”

Sözlerinin devamında toplu sözleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tonbul, 8 toplu sözleşmenin yarısının uzlaşmazlıkla sonuçlandığını, bunun temel nedeninin ise 4688 sayılı Kanun’daki eksiklikler olduğunu vurgulayarak; “4 kez gidilen Hakem Kurulu’ndan mantıklı bir sonuç çıkmadı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uygun, adil ve evrensel sendikal hakları içeren yeni bir toplu sözleşme kanunu artık kaçınılmazdır” dedi.

Tonbul: Emeklilik sistemi sürdürülemez hale geldi

Kamu personel sisteminde en önemli başlıklardan birinin emeklilik olduğunu belirten Hacı Bayram Tonbul, 5510 sayılı Kanun’un kamu görevlilerini mağdur ettiğini ve emekli aylıklarının görev aylıklarının %45’ine kadar gerilediğini ifade ederek, “Emekli aylıklarının adil seviyeye çekilmesi, 1. dereceye 3600 ek göstergenin hayata geçirilmesi ve tazminat yansıtma oranlarının düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Aile yılı gerçek düzenlemelerle desteklenmeli”

2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesine rağmen gerekli adımların atılmadığını belirten Hacı Bayram Tonbul, 0-6 yaş çocuk yardımı, doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkı, kreş hizmetleri ve aile bütünlüğünü güçlendirecek düzenlemelerin acilen yapılmasını talep ederek, Memur-Sen olarak çözüm bekleyen konuları şu şekilde sıraladı:

•​Aile Yılı kapsamında; izin hakları ile eş ve çocuk yardımları iyileştirilmeli, prim desteği, evlilik yardımı ve vergi indirimleri hayata geçirilmelidir.

* Kamu da farklı statülerde çalışanlar arasında oluşturulan adaletsizlik giderilmeli, Hakem Kurulu’nun yetersiz Kararı düzeltilmeli ve çalışma barışı sağlanmalıdır.

* 1. Dereceye 3600 ek gösterge hayata geçirilmeli, Tazminat Yansıtma Oranları adil bir şekilde düzenlenmelidir.

* En son 2015 yılında toplu sözleşmede çıkarttığımız ilave 1 derece yararlanamayan personele de verilmelidir.

* Kamu Personel Sistemi yeniden ele alınmalıdır.

•​Derece-kademe sınırlamasını kaldırmalıdır.

•​Gelir Vergisini %15’e sabitlenmelidir.

•​Koşulları uygun olması halinde disiplin cezalarına af getirilmelidir.

•​Yıllık izinler iş günü esasına göre kullandırmalıdır.

•​Mühendislik Meslek Kanununu çıkarılmalı, kamudaki teknik personelin sorunlarına çözüm üretilmelidir.

•​Aile yılında tayin hakkı verilmeli, Aile Yılı’na uygun destekler getirilmelidir.

•​Yardımcı Hizmetler Sınıfını kaldırmalı, personelin uygun hizmet sınıflarına geçişini sağlanmalıdır.

•​Personel alımında ve diğer sınavlarda mülakatı kaldırmalı, şeffaflık sağlanmalıdır.

•​Kamu personel sistemi güncellenmeli, eksiklikler giderilmelidir.

•​Çalışma hayatında ikramiye almayan tek kesim kamu görevlisi yanlışına son verilmelidir.

•​Bayram ikramiyesini memurlara da verilmelidir.            

Memur-Sen, hizmet kollarına ilişkin sorunların da gündeme taşınması için sendika başkanlarının söz alması gerektiğini ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Bakan Işıkhan: “Sendikalarla diyalog, çalışma hayatının en güçlü dayanaklarından biridir”

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise demokratik toplum düzeninin ve sosyal devlet anlayışının vazgeçilmez unsurlarından olduğunu vurguladı.

“8. Dönem Toplu Sözleşme önemli kazanımlar getirdi”

Bakan Işıkhan, kısa süre önce tamamlanan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine değinerek, hizmet kollarında varılan mutabakatlar ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarıyla kamu çalışanlarının geneline yönelik kazanımlar sağlandığını söyledi.

Konuşmasının devamında; “Sosyal paydaşlarımızla yürüttüğümüz müzakereler ülkemiz için de kamu çalışanlarımız için de hayırlı olmuştur” diyen Işıkhan, çalışanların refahını artırmayı hedefleyen adımların sürdürüleceğini ifade etti.

Sorunların çözümü için komisyon kurulacak

Sorunların çözümü için Bakanlık olarak her türlü adımı atmaya hazır olduklarını ifade eden Vedat Işıkhan, dün olduğu gibi bugün ve yarın da sosyal diyalog mekanizmasının kusursuz işlemesi için gereken sorumluluğu alacaklarını belirtti.

Toplantıda alınan karar kapsamında alt komisyon kurularak kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal tarafların katılımıyla sorunlara ilişkin çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

 

Benzer İçerikler

Örnek Teşkil Eden Hukuki Kazanım
Enerji Bir-Sen’in girişimleriyle, Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde Sınai Mülkiyet Uzmanı olara...
Hukuki Mücadelemiz Sonuç Verdi
Eş Durumu tayin talebinin reddi İdare Mahkemesinden döndü
Genel Başkan Yalçın 8. Dönem Toplu Sözleşme Sürecini Değerlendirdi “Enflasyonun Faturası Yine Memura ve Emekliye Kesilmiştir”
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, uzlaşmazlıkla sonuçlanan 8. Dönem Toplu Sözleşme ve Hakem Kurulu...
Memur-Sen Hakem Kurulu’ndan Çekildi
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, uzlaşmazlıkla sonuçlanan 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin ardın...
KİMSE BİZDEN MEMURU MEÇHULE BIRAKAN YOLU SEÇMEMİZİ BEKLEMESİN
8. Dönem Toplu Sözleşme süreci, genele ilişkin kısımda kamu işvereninin memuru ve emekliyi yok sayan...
HAKEM KURULU, İADE-İ İTİBAR FIRSATINI İYİ DEĞERLENDİRMELİDİR!
Memur-Sen olarak, bugüne kadar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun “Kamu İşvereni Hakem Kurulu” olarak...
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na Başvurmadık!
“Gelirde adalet ücrette denge” ilkesiyle yürüttüğümüz; bozulan iş barışını inşa, memur ve emeklileri...
Yalçın: İnisiyatif Hükümettedir
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, mutabakatsızlıkla sonuçlanan 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci sonr...
TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ UZLAŞMAZLIKLA SONUÇLANDI
Kamu görevlilerinin ve emeklilerin refah seviyesini artırmak, geçmişteki kayıplarını telafi etmek, ü...
Kamu İşvereni’nden Üçüncü Teklif Geldi
Ali Yalçın: "Bu Rakamlara Çalışma Barışı Asla Sağlanamaz" Memur-Sen’in gerçekleştirdiği iş bırakma, ...
On Binler Anadolu Meydanı’nda Yeni Teklif İçin Haykırdı
Kamu İşvereni’nin 8. Dönem Toplu Sözleşme dönemindeki düşük zam teklifine karşı Memur-Sen teşkilatı ...
Hacı Bayram Tonbul: Teklif Revize Edilmezse İş Bırakacağız
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Ulaştırma Memu...
Memur-Sen 81 İlde “Yetersiz Teklife Hayır” demek için sahaya çıktı
Memur-Sen teşkilatı Kamu İşvereni’nin 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde verdiği yetersiz teklife 81 ...
“Memurun Emeğini Yok Sayan Teklifi Reddediyoruz”
Kamu İşvereni’nin 8. Dönem Toplu Sözleşme’de 2026 için yüzde 10+6 ve 2027 yılı için yüzde 4+4 zam te...
Enerji Bir-Sen’in Teklifleri Toplu Sözleşme Masasında Müzakere Edildi
Enerji Bir-Sen’in, Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmet Kolu çalışanları adına 8. Dönem Toplu Sözleşm...
8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri Başladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşm...
Yetkili Sendika Enerji Bir-Sen Teklifleri
Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmet Koluna ilişkin 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözle...
Memur-Sen 8. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerini Açıkladı
Memur-Sen, Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2026-2027 yıllarında alacakları zam oranlarının ve e...
KOSGEB’in Servis Hizmetini Keyfi Olarak Sonlandırmasına Karşı Hukuki Süreç Başlatıldı
Toplu sözleşme hükümleri yok sayıldı, kamu görevlileri mağdur edildi.
Enerji Bir-Sen Genel Merkezinden DSİ Genel Müdürüne Ziyaret
Enerji Bir-Sen Genel Merkez heyeti, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Sn. Mehmet Akif Balta’yı mak...