Tonbul: “Kamu Görevlilerinin Tamamının Güvenceli Olması Kırmızı Çizgimizdir”

28 Kasım 2021 Pazar 16:00:00

Türkiye İş Kurumu’nun 11’inci olağan Genel Kurulu, Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Genel Kurul’a Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul’un yanı sıra çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, İŞKUR Genel Müdürü Oğuz Kağan Güldoğan, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz,  Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ve TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş katıldı.

Genel Kurul’da katılımcılara hitap eden Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Tonbul, işsizliğin denetim altına alınarak en düşük seviyelere çekilmesi konusunda ortak ve kararlı bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Sendikaların en önemli sosyal paydaşlardan olduğunu belirten Tonbul, “Sendikalar, emeğin sömürülmesine, emeğin metalaşmasına karşı durarak sosyal devlet ilkesinin temelinden sarsılmasını engelleyen yapılardır. Sosyal Devletin gücü de devlet ile çalışanlar arasında kurulan bağ pekiştirildikçe artmaktadır” diye konuştu. 

Küresel finans kuruluşlarının Türkiye ekonomisinin 2021 yılına ilişkin büyüme tahmini %5,8'den %9’a yükselttiğini hatırlatan Tonbul, “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında; kamu bankaları öncülüğünde kredi faiz indirimleri, vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödenekleri, hane halkına yönelik karşılıksız parasal destek verilmesi gibi uygulamaları, Kamu özel sektör iş birliği modeliyle gerçekleştirilen büyük yatırımlarla, savunma sanayindeki hamlelerle işsizlikle mücadeleye destek olunmasını önemsediğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

İşsizlik oranının %1 seviyesine indirilmesi gerektiğini vurgulayan Tonbul, “Bu hedefe ulaşmak ve istihdamın artırılması için; büyümenin sürdürülebilir olması, nitelikli işgücünün oluşturulması, üretimin kapasitesinin genişletilmesi, üretim artışı sağlayan teknolojik gelişmelere hız verilmesi, kayıt dışı istihdamın azaltılması ve işgücü piyasasında yerel ve sektör bazlı ihtiyaçlar karşılanırken değişen ve gelişen şartların dikkate alınması gereklilik arz eden bir durumdur” diye konuştu. 

İstihdam politikalarının merkezinde kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdamına önem ve öncelik verilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Tonbul, genç işsizliğin %22 düzeyinde olmasının ise üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu belirtti. Genç işsizliğin azaltılmasında istihdam-eğitim ilişkisinin yeterince kurulmasıyla gerçekleşeceğini ifade eden Tonbul, eğitim-istihdam ilişkisinin sağlıklı kurulması için YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile sıkı iş birliğine girilmesi gerektiğine işaret etti. 

Teknolojik gelişmelerin yeni meslekler ortaya çıkaracağını ifade eden Tonbul, “Yakın zamanda ortaya çıkacak meslek grupları için İŞKUR’un YÖK ile bağlantılı olarak sertifika programları düzenlemeli, istihdam zenginliği için eleman yetiştirilmesi amacıyla eğitim-istihdam ilişkisi güçlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı istihdamın ekonominin önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek kayıt dışı istihdamın azaltılması için tüm aktörlerin katılımıyla ortak bir kararlılığın gösterilmesi gerektiğini ifade eden Tonbul,  kaçak göçmenlerin kayıt dışı istihdamdaki payına değindi. 

Memur-Sen olarak; çalışanların, insanca yaşamaya en uygun mali ve sosyal hakları elde etmeleri, özlük ve sosyal güvenlik haklarının artırılması, işlerini yaparken kaygı duymamaları için mücadele ettiklerini vurgulayan Tonbul,  güvenceli istihdam konusunun Memur-Sen’in kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

“Kamu Görevlilerinin Hak Kaybına Yol Açabilecek Düzenlemelerden Kaçınılmalıdır”

Tonbul ayrıca, pandemi döneminde ortaya çıkan zorunlulukların bir norm haline gelmemesi gerektiğine de değinerek “Esnek istihdam modellerini üretecek veya kamu görevlilerinin hak kaybına yol açabilecek düzenlemelerden kaçınılmalıdır. İşsizliğin ortaya çıkardığı sosyal sorunları ortadan kaldırmak için eş zamanlı olarak işsizlik sigortası, sosyal koruma, sosyal yardımlar olmak üzere önleyici politikalar güçlendirilerek devam ettirilmelidir” diye konuştu.

“İşsizlik, sosyal politika alanıyla ilgilidir ve ancak sosyal partnerleriniz olursa doğru ve kalıcı çözümler üretebilirsiniz” diyen Tonbul, ülkemizin en riskli ve tehdit içeren sorunu olan işsizliğe karşı mücadelenin baş aktörü olan ve istihdam politikalarının belirlendiği Türkiye İş Kurumu'nun yönetiminde kamu görevlilerinin temsilcisinin olmamasının katılımcılığı ve farklı yaklaşımların sunacağı katkıları azaltacağına dikkat çekerek yönetim şemasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

“Büyüme ile istihdam arasında yıllardır kuramadığımız ilişki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR, memur ve işçi sendikaları konfederasyonlarıyla birlikte ortak olarak istihdama dayalı büyüme temasıyla mutlaka kurulmalıdır” diyen Tonbul, “Sosyal paydaş olan sendikaların çalışma hayatına yönelik hizmetlerini zenginleştirecek uzman istihdamlarında destek olunması amacıyla bu personelin sosyal güvenlik primlerine devlet katkısı sağlanmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Benzer İçerikler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan’a Ziyaret
Enerji Bir-Sen tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlardaki uygula...
Adalet Bakanlığı’na Tebrik Ziyareti
Genel Başkan Tonbul, Adalet Bakan Yardımcısı Sedat Ayyıldız’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunarak ye...
Birlik, Kararlılık ve Mücadele: Enerji Bir-Sen 21. Başkanlar Kurulu Gerçekleştirildi
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması’nın ardından gerçekleştirilen Enerji Bir-Sen 21. Başkanlar Kurulu Top...
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması Coşkuyla Gerçekleştirildi
Memur-Sen 9. Türkiye Buluşması büyük heyecan ve coşkuyla gerçekleştirildi. Programda konuşan Genel B...
Tonbul: Teşkilatımız Sendikal Mücadelenin En Büyük Gücüdür
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, sendikal çalışmalar kapsamında İstanbul ve Bolu’da ...
28 Şubat’ın Üzerinden 29 Yıl; Vesayetin Üzerinden Milli İrade Geçti
Tarihimize "postmodern darbe" olarak geçen, milletimizin inancına, değerlerine ve siyasi iradesine k...
Enerji Bir-Sen Bölge Düzeyinde Kurum Temaslarını Tamamladı
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve beraberindeki Genel Merkez heyeti, Erzurum, Iğdır...
Düzce’de Kurum Çalışanlarıyla Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Enerji Bir-Sen Genel Sekreteri Cemil Şentürk, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Akyıldız ve Düzce İl Baş...
Enerji Bir-Sen’den Ramazan Ayına Özel Mesai Talebi
Enerji Bir-Sen, Ramazan ayında iftar saatlerinin mesai bitimine yakın olmasının çalışanlar üzerinde ...
Teşkilat Eğitim Programı Tamamlandı: Sendikal Mücadelede Bilgi, Bilinç ve Kurumsal Duruş Ön Plana Çıktı
Enerji Bir-Sen Teşkilat Eğitim Programı, sendikal mücadelenin sahadaki gücünü kurumsal kapasite, doğ...
Asrın Felaketi: 6 Şubat Depremleri
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremler, milletimizin hafızasında der...
Memur-Sen 81 İlde Alanlarda: Kamuda Ücret Reformu İstiyoruz!
Memur-Sen teşkilatı, 2026 yılının ilk maaş gününde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ve 81 ilde kamu...
4688 Sayılı Kanun Kapsamında Yargı Kararları Sempozyumu Başladı
Memur-Sen ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “4688 Sayılı Kamu Görevl...
Enerji Bir-Sen’den Ankara Üniversitesi’ne Ziyaret
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Akyıldız ve TEKDER Ge...
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AS TV’de Gündemi Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AS TV ekranlar...
Genel Başkan Hacı Bayram Tonbul, SUDETEN 2. Genel Kurulu’na Katıldı
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Enerji Bir-Sen ile Senegal Bağımsız Sendikalar Konf...
Mühendisliğin Geleceği Programında Mühendis Emeği ve Çözüm Önerileri Ele Alındı
5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kapsamında düzenlenen “Ülkemizde Mühendisliğin Geleceği” programında...
Hacı Bayram Tonbul; “Toplu sözleşme biter, mücadele bitmez”
Enerji Bir-Sen Genel Merkezinde Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul’dan Gündeme Dai...
MTA ve ETİ MADEN’in 90. Kuruluş Yıl Dönümü Programı Gerçekleştirildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile ilgili k...
Memur-Sen, Engelli Bireyler Meclis Araştırma Komisyonu Toplantısına Katılım Sağladı
Memur-Sen, engelli bireylerin kamu çalışma hayatında karşılaştığı sorunları ve çözüm önerilerini gün...